Balatonfüredi Világzenei és Improvizációs Tábor

A következő tábor:

2016.07.13.-20.

Bővebb info:

vilagzeneitabor.com

 

Beszámoló a 2014-es táborról.

 

2014 június 26. és július 2.-a között került megrendezésre az V. Balatonfüredi Világzenei és Improvizációs Tábor. A tábor tanárai és a koncertek közreműködői hazánk neves előadóművészei voltak, Kéry Gábor (aki egyben a tábor főszervezője), Szirtes Edina Mókus, Mózes Tamara, Mogyoró Kornél, Szappanos György, Szerényi Béla, Novai Gábor, Pokorny Lia, Agócs Gergely, Szendőfi Péter, Frankie Lato, Alapi István. Két külföldi vendégünk volt, Savanya István, Kanadában élő, alkotó zeneszerző, előadó és Vincent Mascart, a perpignani zeneművészeti szakközépskola jazz-tanszakának vezetője, ő már második éve állandó tanára a tábornak.

Amint a tanári, előadói listából is látszik, műfaji korlátok nélküli munka folyt a táborban.

Az első óra egy közös népzene, népzenetörténeti óra volt mindig, melyet Szerényi Béla tartott. A reggeli időpont ellenére a diákok mindig résztvettek az órán. Ezt azért tartom fontosnak megjegyezni, mert ez akárhonnan nézzük, mégis csak egy nyári tábor, melyen a gyerekek élhetnének azzal a szabadsággal, hogy kihagynak tanítási órákat de ezt soha nem tette meg egyikőjük sem.

 Ezek után jöttek a főtárgyórák. Csoportos oktatás keretében, figyelve, hogy azonos szintű növendékek legyenek egy csoportban. Az órák közti szünetekben, pihenő alkalmakkor lehetőségük volt a nebulóknak megkeresni az adott tanárt és így az egyéni foglalkozásra is sor kerülhetett, ha valaki ezt is szerette volna.

 Ezek után ebéd, majd a zenekari gyakorlatok következtek. Ezt a részét tartom én a legfontosabbnak. A zenekari játék közben tanulják meg a fiatalok az egymásra figyelést, a zenei párbeszédet, megtanulják a csapatmunka fontosságát, a közös célért való munkálkodást, mindezt a zene jótékony hatása mellett.

 Esténként közös zenélések voltak azokon a napokon amikor nem volt koncert.

 

Négy koncertet bonyolítottunk le a hét nap alatt.

1. Bemutatkozó tanári koncert Alapi István közreműködésével.

2. Eastwing Group koncertje

3. Monamo és Pokorny Lia Lélekvesztő című albumának bemutatója Vincent Mascart közreműködésével.

4. A tábor zárókoncertje.

 

Három kurzust is hallhattunk, Alapi István, Savanya István és Agócs Gergely kápráztatott el minket.

 

Mi sem bizonyítja jobban a tábor eredményességét, hogy az itt tanuló fiatalokból álló, DAS Trió (Nagy Ábel Márton – zongora, Kéry Samu – basszusgitár, Fábry Adonisz – dob) az Alba Regia Jazzfesztivál Versenyén különdíjat kapott, melynek jutalmaként felléphetnek a jövő évi Debreceni Jazzfesztiválon.

 

Az eredményességről még a diákok tudnak beszámolni, hisz ők élték át ezt a szervezés és a folyóügyek terhének viselése nélkül. Idézek néhány levélből, melyet a tábor után kaptunk.

 

„Nagyon jó volt, nekem teljesen pozitív élmény, én még egy hetet simán maradtam volna vagy +3 napot, nagyon sokat tanultam, a tanári gárda erős volt ez minket táborozókat is arra serkentett hogy jobbak legyünk, összerázódótt kis banda lettünk a végén, jövőre biztos megyek”

 

„Nekem nagyon tetszett a tábor! Eszméletlen volt,és rengeteget tanultunk! A közös jamelések borzasztó jók voltak,és a zenekarok is nagyon jól összejöttek!
Nem tudom pontosan mi nem tetszett nekem. Volt olyan nap amikor teljesen lefáradtan jártam a tábor területét,de még aznap kialudtam a kis szünetemben,és tovább élveztem a tábort!
Köszönjük szépen, jövőre is mindenképpen szeretnék jönni!!!”

 

„Először is szeretném megköszönni ezt a csodás hetet, egyszerűen szuper és inspiráló volt Veled és a zenekar többi tagjával együtt dolgozni.

Úgy gondolom, hogy egy ilyen magas szellemi szintű hét során lényegtelenné válik a szállás és az étkezés minősége, minősítése. Teljes mértékben elégedett voltam vele, soha nem éheztem, és mindig meg lehetett enni azt, amit elénk raktak. (Bár a kópé felvágotton jókat nevettem…:D)

A tábor legértékesebb jellemzője számomra az, hogy kortól függetlenül bárkivel lehetett élvezetes beszélgetést folytatni. Nektek, tanároknak és szervezőknek köszönhető nagy részben, hogy a zenei irányadásotok és nyitott hozzáállásotokkal mi is érdeklődően álltunk egymáshoz nem csak zeneileg, hanem emberileg is. Sőt, hatalmas érzés, amikor fiziológiai szükségleteinknél erősebb motiváció az, hogy végig hallgassuk és nézzük a koncerteket.

Azt hiszem ebben a táborban sikerült átélnem a flow-t. És biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem. Áradt a flow, és mindenkit magával ragadott.

Nagyon örültem annak is, hogy a zenekari gyakorlat utáni szünetben lehetőségünk volt Tamarával énekelni, ami szenzációs volt. Már maga az a tény, hogy ahelyett, hogy pihent volna, tartott nekünk egy közös órát, elképesztő dolog.

Ezen kívül nemhogy azon nem aggódtam, hogy „itt vagyok a Balatonon, és nem megyek strandolni, jaj”, még a facebook sem jutott eszembe. Persze amióta itthon vagyok, naponta többször felmegyek…

Csodálatosnak tartom azt, hogy a zene erejével meg tudjuk tanulni azt, hogy értő figyelmet adjunk a másiknak, és hatékonyan koncentráljunk a környezetünkre.

Én, személy szerint, életemben először éreztem azt, hogy ahol vagyok, ott megértenek, és teljes mértékben önmagamat tudom adni. Ez felbecsülhetetlen.

Hálás vagyok azért, hogy a legjobb tudásotokkal álltatok hozzánk, úgy éreztem, hogy feltétel nélkül engedtétek, hogy kibontakozzunk, és mindig építő kritikát és tanácsot kaptunk.

Nehéz napokon és helyzetekben erre a pár napra fogok visszagondolni, és biztos vagyok benne, hogy erővel fog megtölteni.

Végezetül szeretném indítványozni, hogy ha nem is havonta, de legalább negyedévente legyen egy Improvizációs Hosszúhétvége.„

 

„ Nagyszerű volt az egész hét, olyan fantasztikus csapat jött össze, ami igazi különleges ajándék, nagyon örülök, hogy jelen voltam, és köszönöm!

Vincent soundpainting-jére gondolva esetleg beleférhetnének még hasonló közös improvizálásos játékok, amiben sokan részt vesznek.

Egyébként le a kalappal az egész szervezés előtt, nagyon jól működött, a zárókoncerten meg elbűvölve hallgattam a műsorokat, micsoda munka folyt.”

 

A tábor nem jöhetett volna létre az NKA és Balog Zoltán Miniszter Úr támogatása nélkül. Ezúton is köszönjük!